30 Mart 2012 Cuma

Yorum Yazıları (Sırrı Saklamak)

Denizin kenarındaydı. Bir bankta. Elindeki kesici bir aletle bir şeyler kazıdı iki bacağının arasındaki açıklığa. Görünmesin diye örttü üzerini sağ baldırıyla. Paça boylarından çekmiş pantolonunun azizliği; bir rüzgar girdi oradan içeri. İrkildi. Çevresine bakındı. Kimseler yoktu. Deniz lacivert ve korkunçtu. Saatine baktı. Vakti değildi.
Bir kedi çimlerin arasına sindi. Rüzgarla hareketlenen ayakkabı bağcıklarını gözüne kestirmişti. Kuyruğunu av nizamında salladı. Çevik bir hareketle fırladı yerinden. Bir pençe darbesiyle yaraladı yılların yadigarını. Ve tekrar geldiği yöne kaçtı. 
Açıktan bir tanker geçti. Dalgaları sahile vardı. Tekneler dans ettiler. Sonra köpükten bir duvar örttü tüm manzarayı. Kedi sesten ürküp bir adım daha geri sıçradı. Gülümsedi çocuk. Saatine baktı. Vakti değildi.
Bir ayyaş elinde şişesi ile salına salına geldi. Bir şeyler söyledi özel bir lisanda eskilerden bildiği. Çıkartıp cebinden parayı gösterdi. Sonra da şişeyi. Ayyaş söylenerek uzattı. Aldı bir yudum çekti. Parayı sarıp gövdesine adama geri verdi. Ayyaş yere eğilerek selamladı onu. sonra da yoluna gitti. Saatine baktı. Vakti değildi.
Bir yıldız kaydı gökyüzünde. Dileyecek bir şey bulamadı. Her şeye sahipti. Henüz uzaklaşmamış olan ayyaşa seslendi. "Yıldız kaydı" Ayyaş dönüp baktı. Sonra gökyüzüne çevirdi kafayı. "İyi ki bana kaymadı" dedi. 
"Bir o eksikti!" sonra da kahkahayı bastı. Adamda güldü. Sonra bir dilek geldi aklına. Diledi. Ardından saatine baktı. Vakti değildi.
Bir kadın gelip oturdu yanına. Gülümsedi. Adam, karşılık verdi kıza. Sonra hemen kafasını denize çevirdi. Kız bir sigara yaktı. Sonra adama uzattı. Adam markasına bakıp bir tane aldı. Kız çakmağıyla yaktı adamın sigarasını. "Bana bir yemek borcunuz var" dedi. Adam cebinden bir gofret çıkartıp kıza uzattı. "Ödeştik" dedi.
Kız gofreti aldı. Sonra gökyüzüne baktı. Bir yıldız kaydı. "Bir yıldız kaydı" dedi kız. "Az evvelde kaymıştı" dedi adam. Dilek tutup tutmadığını sordu kız. "Tuttum ama kabul olmadı sanırım" dedi adam. "Ne dilemiştiniz ki?" diye sordu kız şaşkınlıkla. "Bir daha kaymamasını" dedi adam. Kız sigarası bitince, kalkıp gitti. Adam saate baktı. Vakti gelmemişti.
Bir görevli yerleri süpürerek geldi. Adam izmaritini yere attı. Çöpçü onu faraşına iterken süpürgesi ile, söylendi içinden. Sanki işi bu değilmiş gibi... 
Bir süre daha toplayıp yerdeki çöpleri, denizin kenarına gidip, döktü. Deniz kabarıp yuttu hepsini. Sanki işi buymuş gibi... Adam saatine baktı. Vakti gelmemişti.
Bir postacı geldi yanına. Şaşkın şaşkın bakıp suratına. "Buradasınız" dedi. "Evet" dedi adam. "Getirdin mi?" Kimlik istedi postacı. Çıkartıp verdi. Zarfı aldı. Açmadan denizi izledi. Postacı bekliyordu. "Gidebilirsiniz" dedi. "Kalmak isterim" dedi postacı. "Yıllardır merak içindeyim."
"Siktir git!" dedi adam. "Hem zaten açmayacağım" Postacı bozuldu ve gitti. Adam saatine baktı. Tam vaktiydi. Kalktı. Denizin kenarına gidip mektubu suya bıraktı. Bir süre yüzüşünü izledi. Sonra dibe batışını. Rahatladı...



Murat IŞIK

1 yorum: